EEI logo

A világnap alkalmából a Pécsi EFI az alábbi közleményt adja ki, melyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ biztosított:

“Április 7-én van az Egészség Világnapja, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megalakulásának évfordulóján. A WHO több mint 70 éve az egészségügyi munka irányításával és összehangolásával foglalkozik világszerte.

Csapvíz

A Nemzeti Népegészségügyi Központ több tájékoztató kiadványon keresztül szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét az egészséges csapvízre. Az egészséges, jó ivóvizet kincsnek, értéknek kell tekinteni, hiszen a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz elengedhetetlen az egészséges emberi szervezet számára. Az ivóvízben lévő anyagok nagy része bekerül a szervezetbe, ezért nem mindegy, hogy milyen vizet iszunk. A jó ivóvízben nem lehet egészségre veszélyes kémiai vagy mikrobiológiai szennyező anyag és tartalmaznia kell az emberi szervezet számára szükséges ionokat, valamint frissítőnek, szomjoltónak és jó ízűnek kell lennie. Magyarország jelentős édesvíz készletekkel rendelkezik, amelyekből a lakosság ivóvízigénye maradéktalanul biztosítható. Ugyanakkor az ivóvizeink biztonságát különböző természetes és antropogén forrásokból új típusú, nem jól jellemzett kockázatú kémiai és mikrobiológiai szennyezések veszélyeztetik. Ennek feltárása és az egészséges ivóvíz rendelkezésre állásának biztosítása minden állampolgár részére az országnak az Alaptörvényben és az európai uniós jogrendben is rögzített kötelezettsége. Népszerűsítsük közösen a csapvizet, mert rengeteg tévhit terjed a lakosság körében.

 

Magánkutak vízminősége

Az ásott vagy fúrt kutak vizének minősége rendkívül változatos. Minőségromlást elsősorban, emberi vagy állati eredetű szennyvíz, állati hulladék (pöcegödrök, árnyékszékek, dögkutak, trágyázás), mezőgazdasági területen különböző növényvédőszer vagy műtrágya maradványok vagy különböző geogén (talajképző kőzet) eredetű szennyezések okoznak, ritkább esetben előfordulhat még egyéb, ipari eredetű szennyezés megjelenése is (pl. autóbontás, autójavító műhely, akkumulátor feldolgozó, autómosó, színesfém feldolgozó stb.). Nagyon fontos, hogy a tulajdonos/üzemeltető tisztában legyen azzal, hogy milyen környező veszélyforrások szennyezhetik a kút vizét, amely egyúttal segít eldönteni, hogy milyen laboratóriumi vizsgálatokkal szükséges a víz minőségét rendszeresen ellenőrizni. Ezekhez nyújt segítséget a mellékelt plakát és szóróanyag.

 

Rajzpályázat-InAirQ projekt

Úgy gondoljuk, hogy az egészségre való nevelést sohasem lehet elég korán kezdeni. Ezért pályázatot hirdetünk az általános iskolák alsó- és felső tagozatos diákjai számára. A pályázat elsődleges célja, hogy ráirányítsuk a gyermekek figyelmét a bel- és kültéri légszennyezés fontosságára és az alkotásokon keresztül szeretnénk megismerni gondolatvilágukat arról, hogy hogyan lehet csökkenteni a bel- és kültéri légszennyezettséget, illetve mit gondolnak az egészséges levegőről. A részletes pályázati felhívásunk elolvasható honlapunkon. Küldjük a pályázatot népszerűsítő plakátot. Elkészült egy kis animáció, amely megtekinthető a Tisztifőorvos hivatalos Facebook oldalán is.”

PMJV Egyesített Egészségügyi Intézmények