EEI logo
 

 

Pécs Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézmények

Anyatejgyűjtő Állomás

Cím: 7632 Pécs, Csontváry utca 6/1
Telefon: +36(72)587-404

Egészségügyi szakdolgozó: Horváthné Szalavári Katalin

Anyatej átvétele: hétfő, szerda, péntek: 7:00-9:00 óra között

Autós begyűjtés Pécs területén: minden munkanap 7:30 órától

Anyatej kiadása munkanapokon: 11.30-14.30 óra között

Ünnepnapokon, szombaton és vasárnap anyatej gyűjtés és kiadás:

10:30-12:00 óra között

 

 

AZ ANYATEJGYŰJTŐ ÁLLOMÁS FELADATA

 • Összegyűjteni az anyatejet azon anyáktól, akiknek a gyermekük szoptatásán túl többletként termelődő anyateje is van.
 • Anyatejjel ellátni a 17/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 5. § (3) bekezdésében foglaltak alapján meghatározott jogosult beteg, koraszülött és kis súlyú újszülötteket, akiket édesanyjuk anyatejjel táplálni nem tud.
 • PTE Klinikai Központ Koraszülött Intenzív Osztály anyatej ellátása

JELENTKEZÉS ANYATEJ LEADÁSÁRA

 • a területi védőnő segítségével,
 • közvetlenül az Anyatejgyűjtő Állomáson személyesen, vagy telefonon.

KI ADHAT LE ANYATEJET, MIK A LEADÁS FELTÉTELEI?  

Anyatejadást megelőző kötelező vizsgálatok:

 1. VDRL vizsgálat (A vizsgálatot a várandósság alatt végzik, az erről készült leletet kell behozni az Anyatejgyűjtő Állomásra.) 1 éven belüli negatív eredményt elfogadható.
 2. Tüdőszűrés (Az anyatejadó anyákat soron kívül fogadják. A vizsgálat helye Tüdőszűrő állomás,Lánc utca 12. ) 1 éven belüli negatív lelet fogadható el.
 3. HIV ellenanyag szűrővizsgálat (A vizsgálat helye7623 Pécs, Szabadság út 7. Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv) 1 éven belüli negatív lelet fogadható el.
 4. Széklet vizsgálat (A vizsgálathoz háziorvos ad beutalót és széklettartályt. Vizsgálat helye a 7623 Pécs, Szabadság út 7. Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv) 1 hónapon belüli negatív eredmény fogadható el.
 5. Felnőtt háziorvosi igazolás, hogy az a donor anyának nincs fertőző, idült, vagy olyan betegsége, ami az anyatej donorálást akadályozza.

Minden vizsgálathoz a háziorvostól kell beutalót kérni, melyen szerepelnie kell, hogy a vizsgálatok anyatej leadáshoz szükségesek.

Csak érvényes, negatív leletek birtokában kezdődhet el a folyamatos anyatejadás.

Egyéb, a donor, anyatejet adó anyára vonatkozó feltételek:

 • Nem szed, használ, olyan gyógyszert, amelynek a hatóanyaga átkerül az anyatejbe. Ha az anyatejadás idején olyan gyógyszerszedés válik szükségessé, amelynek a hatóanyaga átkerül az anyatejbe, akkor az anyatejadást a gyógyszerszedés idejére fel kell függeszteni!
 • Káros szenvedélytől mentes:nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt, nem fogyaszt kábítószert!

ANYATEJ BEGYŰJTÉS

Az Anyatejgyűjtő Állomás csak a frissen fejt (nem lefagyasztott) 48 órán belül gyűjtött anyatejet veszi át. A fejéséhez intézetünk biztosítja a szükséges steril üvegeket. Az anyatej átvétele céljából gépkocsivezetőnk a hét minden munkanapján a délelőtti órákban keresi fel otthonában az anyatejadó anyákat. A legkisebb mennyiség, amiért a gépkocsivezető házhoz megy: 200 ml. Természetesen az Állomásra ennél kisebb mennyiséget is be lehet hozni.

Az anyatej szállítása a gépkocsiban hűtőtáskában történik.

Az anyatej literenkénti ára 2700 Ft, amely adómentes jövedelem a tejadó anyák számára. Az anyatej árát havonta számoljuk el, az összeget postán küldik, vagy a tejadó anyák bankszámlájára utalják.

A begyűjtött anyatejet ellenőrzésnek vetjük alá és pasztörizáljuk.

Az anyatej egy részét a kórházakban ápolt gyermekek kapják meg, más részét az anyatejet nélkülöző, de már otthon gondozott gyermekek kaphatják meg, a gyermekgyógyász szakorvos javaslatára térítésmentesen.

AZ ANYATEJ IGÉNYLÉS MÓDJA

Az anyatejet térítésmentesen (ingyen) kaphatják meg azok a csecsemők, akik számára fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásuk során, továbbá járóbeteg-szakellátásuk során a gyermekgyógyász szakorvos, illetve házi gyermekorvosuk anyatejet rendelt.

Az anyatejet vényre (receptre) kell havonta (1-31-ig) felírni.

Az anyatejet igénylő gyermekek szülei a gyermekorvos által felírt recepttel kereshetik fel az Anyatejgyűjtő Állomás védőnő munkatársait.

AZ ANYATEJELLÁTÁS FELTÉTELEI

A kötelező egészségbiztosítás keretében járó anyatejellátás feltételeit a 47/1997. (XII. 17.) NM rendelet határozza meg az alábbiak szerint:

 1. § A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól (Ebtv.) és végrehajtásáról rendelkező 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 5. § (3) bekezdésében foglaltak szerint térítésmentes anyatejellátásra jogosult:
 2. a) a koraszülött,
 3. b) kis súlyú újszülött,
 4. c) az érett újszülött és csecsemő, ha súlyos
 5. ca) táplálkozási allergiában,
 6. cb) felszívódási zavarban,
 7. cc) hasműtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved, és az anya saját tejével táplálni nem tudja.
 8. § Az 1. §-ban foglalt eseteken túl térítésmentes anyatejellátásra jogosult a csecsemő, ha az anya
 9. a) fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra,
 10. b) olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
 11. c) olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
 12. d) súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
 13. e) pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
 14. f) a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyja.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 5. § (3) bekezdése szerint:

a csecsemő 8 hónapos koráig az egészségügyért felelős miniszter rendeletében meghatározott esetekben fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátása során, továbbá járóbeteg-szakellátása során a gyermekgyógyász szakorvos, illetve házi(gyermek)orvos rendelése alapján jogosult térítésmentesen anyatejellátásra.

Egy-egy csecsemő számára maximum annyi anyatej adható ki amennyit az orvos felírt. Mivel azonban a kiadható anyatej mennyisége mindig a készlettől, tehát az anyatejadó anyák által leadott anyatej mennyiségétől függ, ezért nem garantálható minden esetben, hogy azt a mennyiséget ki tudjuk adni.

A KIADOTT NŐI TEJ TÁROLÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA

A pasztörizált anyatejet felhasználásig normál hűtőszekrényben + 2-4 oC között kell tárolni. Felmelegítés előtt fel kell rázni, mert az anyatej zsíros és vizes fázisra válik szét tárolás közben. Mindig csak annyi anyatejet szabad felmelegíteni étkezési hőmérsékletre, amennyit a csecsemő elfogyaszt. Forralni felesleges és káros! A már felmelegített, de el nem fogyasztott anyatejet eltenni, újra felhasználni nem szabad.

 

PMJV Egyesített Egészségügyi Intézmények