EEI logo

ALLERGOLÓGIA

Szakrendelés-vezető főorvos:

Dr. Várszegi Dalma PhD– bőrgyógyász- kozmetológus-nemigyógyász, klinikai immunológus-és allergológus  főorvos

Rendelési idő: hétfő, kedd, szerda, csütörtök: 7:00-12:00 óra között

Időpont egyeztetés:

  • Telefonon:  kedd, szerda, csütörtök, péntek 13:00-14:30 között a 72/523-500-as számon lehetséges.
  • Személyesen: személyes időpont kérésre minden munkanap 14:00-14:30 óra között van lehetőség !

Amennyiben mégsem tud a vizsgálaton az előre egyeztetett időpontban megjelenni, kérjük, mondja le a 73/523-500 telefonszámon!

Az allergológiai vizsgálatról fontosabb információk:

Az allergének a nyálkahártyákon (szemen, orron, szájon, vagy belégzéssel a tüdőn keresztül, illetve táplálkozással az emésztés során), vagy a bőrön át juthatnak be a gazdaszervezetbe. Szakrendelésünkön ennek megfelelően kétféle allergiás próba végezhető.

Gyakorlatban: 

Prick teszt:

  • Az alkar hajlító felszínére cseppentett allergének a bőr felső rétegében reagálnak az immunsejtekkel létrehozva az eredményt csalánkiütés képében. A teszt ideje: kb. 40 perc, eredményt is akkor kap a beteg.
  • A vizsgálattal szénanátha (rhinitis allergica) és ételallergia allergénjei igazolhatók.

Epikután próba:

  • A hát bőrére szövetbarát tapaszon felvitt különböző allergéneket jelent. A teszt ideje: egy-egy alkalommal 5 perc, de a beteg megjelenésének száma a rendelésen három: 1.nap a felvitel, 48 óra múlva a levétel és 72 óra múlva az értékelés, eredményt akkor kap a beteg.
  • A vizsgálattal kontakt ekcéma ill. fogászati allergének okozta tünetek okai igazolhatók.

Kérjük Tisztelt Betegeinket, hogy mindkét típusú teszt értékelhetősége céljából, a megadott időpont előtt min. 10 nappal antihisztamint (viszketőcsillapitó) hagyják el. Allergológiai vizsgálatra előzetes háziorvosi vizsgálat szükséges, annak eldöntésére, hogy a panaszok felvetik-e az allergológiai eredetet, ennek megfelelően az előjegyzés mellett beutaló szükséges.

 

PMJV Egyesített Egészségügyi Intézmények