EEI logo

Mit kell tudni az ELF Bar-ról?

Forrás: egeszseg.hu

 

Az ELF Bar illegális termék. Az interneten illegálisan vásárolható eszközök felépítése és a töltőfolyadékok összetétele nem ismert, ezért kockázatos a használatuk.

 Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet állásfoglalása alapján a hatályos hazai jogszabályok szerint definiált elektronikus cigaretta, dohányzást imitáló elektronikus eszköz,[1] utántöltő flakon, valamint nikotinmentes utántöltő flakon vonatkozik rá, így forgalmazása kizárólag dohányboltban engedélyezett, attól eltérő bármilyen értékesítési mód jogszerűtlen és tilos. Továbbá Magyarországon legálisan sem ízesített elektronikus cigaretta, sem ízesített dohányzást imitáló elektronikus eszköz, sem pedig utántöltő flakon nem értékesíthető, a Nemzeti Dohányboltokban sem.

Az ELF Bar nikotin bevitelére alkalmas eszköz!

A nikotin, függőség kialakulásában betöltött szerepe mellett, ma már számos más egészségkárosító hatása is ismert. Kiemelendő az érelmeszesedés, az inzulinrezisztencia, illetve a daganatos betegségek kialakulása és progressziója. Ismert a nikotin káros hatása a termékenységre és a magzati fejlődésre, továbbá az is, hogy a magzatként vagy gyermekkorban elszenvedett nikotinexpozíció hozzájárulhat a fiatalkori viselkedészavarok, hangulatzavarok és függőségek kialakulásához.

A közelmúltban, az elektronikus cigaretták és az új típusú termékek használatával, világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma, ennek egyik oka, hogy a termékeken, patronokon feltüntetett nikotin koncentráció – sok esetben jelentősen – több mint a hibahatárnak számító 10%-kal – eltér a folyadékban lévő tényleges mennyiségtől.

Nikotinmérgezés tünetei:

A nikotinmérgezés első tünetei a gyomor- és béltraktust érintik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hányinger és hányás jelentkezik, de hamar kialakulnak központi idegrendszeri tünetek is. Ilyen a fejfájás, a szédülés, a zavartság, a tudatállapot-változás, de kialakulhat akár kóma is alacsony vérnyomással. Jelentkezhet emellett izombénulás, amely érinti a légzőizmokat is. Súlyos esetben a nikotin a központi idegrendszer légzőközpontján keresztül gyakorlatilag le is állítja a légzést, ami oxigénhiányos állapotot okoz. Emellett kialakulhatnak görcsök és szívritmuszavarok, illetve izzadás is – a tünetek tehát nagyon széleskörűek. Végső esetben a nikotinmérgezés halálos is lehet.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az e-cigaretta, illetve az új típusú termékek, a hagyományos cigarettával egyező mértékben képesek kialakítani a nikotinfüggőséget, a rendszeres használat pedig bizonyítottan növeli a hagyományos cigarettára való rászokás valószínűségét.

E-cigarettára vonatkozó jogszabályi háttér

Magyarországon az e-cigarettára ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint a hagyományos dohánytermékekre, azaz a dohányzást tiltó helyeken nem lehet e-cigarettát sem használni, tilos a termék reklámozása, illetve elektronikus cigaretta, dohányzást imitáló elektronikus eszköz,  utántöltő flakon, valamint nikotinmentes utántöltő flakon forgalmazása kizárólag dohányboltban engedélyezett.

E-cigaretta egészséghatásai

Szív,-és érrendszeri káros hatások

A legfrissebb vizsgálatok alapján a rövid távú e-cigaretta-használat, a hagyományos cigarettával megegyező mértékben okozhat érkárosodást. A nikotintartalmú e-cigaretta-használat hatására emelkedik a vérnyomás, a szívfrekvencia és az artériák merevsége, azonban egyes vizsgálatok a nikotintartalomtól függetlenül is kimutatták a káros szív- és érrendszeri hatásokat.

Légzőszervrendszerre gyakorolt hatások

Az e-cigaretta utántöltő folyadékban lévő nikotin ultrafinom részecskék formájában jut a szervezetbe. Kutatások egyértelműen alátámasztják, hogy a szállópor finom és ultrafinom részecskéi hozzájárulnak a tüdőszövet és az egész szervezet gyulladásos folyamataihoz. Az oldószerként alkalmazott propilén-glikol, illetve glicerin vagy ezek bármilyen arányú keverékének – (amelyek a folyadék mintegy 70–80%-át alkotják és a füstképzéshez szükségesek) – belégzése szem-, torok és légcső-irritációt okozhat.

A daganatok kialakulásában játszott szerepe

Az e-cigaretta pára egyes összetevőinek in vitro mutagén és DNS-károsító hatása bizonyított, ezért a

hosszú távú használat növelheti a daganatok kialakulásának valószínűségét. Az új e-cigarettakészülékek tehát a hagyományos cigarettával azonos vagy akár azt meghaladó mértékű rákkeltő és mérgező anyagoknak tehetik ki a használóját.

A szájüreg egészsége

Egyes vizsgálatok szerint az e-cigaretta a hagyományos cigarettánál nagyobb mértékben okoz fogínygyulladást. Ennek oka lehet, hogy a mentol ízesítésű folyadéknak tulajdonítható a legnagyobb mértékű sejtkárosodás.

Immunrendszer gyengítése

Megerősítést nyert, hogy az e-cigaretta használata gyengíti az immunrendszer kórokozókkal szembeni védekezőképességét, károsítja a légutak tisztítómechanizmusát és elősegíti a baktériumok megtapadását és elszaporodását.

Központi idegrendszerre gyakorolt káros hatása

A hosszú távon vagy rendszeresen belélegzett, nagy mennyiségű propilénglikol káros hatással lehet a központi idegrendszer működésére, magatartás-változást idézhet elő.

Passzív elszenvedés

Az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az e-cigaretta használata során a kilélegzett párában jelen lévő részecskék minden, zárt térben tartózkodó személy egészségére ártalmasak.

Balesetek

Az e-cigaretta használatával kapcsolatos további veszélyforrás, hogy az eszköz spontán felrobbanhat. A robbanás leginkább a lítium-ion akkumulátorok túlmelegedésének tulajdonítható, amely hibás vagy a felhasználó által átalakított akkumulátor következménye is lehet. Felrobbanhat akkor is, ha az akkumulátort fémtárggyal érintkezve tárolják és rövidzárlat alakul ki.

Az ártalomcsökkentés kérdése

A dohányipar által használt ártalomcsökkentés kifejezés megtévesztő, ugyanis jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az e-cigaretta használattal valóban kisebb az esély az egészségkárosodások kialakulására.

Nem leszokás támogató eszköz!

A mai napig nem áll rendelkezésre olyan, az e-cigaretta gyártóktól független tudományosan megalapozott vizsgálati eredmény, amely bizonyítaná az elektronikus cigarettának a dohányzás leszokás támogatásban játszott hatékony szerepét. Valójában a szervezetbe juttatott stabil nikotinmennyiség fenntartja, és nem csökkenti a függőséget – ezzel szemben a régóta ismert, nikotinpótlást alkalmazó leszokási módszer csupán néhány hónapon keresztül és szakember irányítása mellett, kontrolláltan juttat csökkenő mennyiségű nikotint a szervezetbe. Erős dohányosok esetében az e-cigaretta csökkentheti ugyan a naponta elszívott cigaretták számát, de nem vezet biztosan a leszokáshoz, alkalmazója nem szokik le a nikotintartalmú eszköz használatáról.

 

[1] – elektronikus cigaretta: olyan egyszer használatos (eldobható), vagy utántöltő flakonnal utántölthető vagy patronnal működő (többször használható) elektronikus termék, amely szopókán keresztül nikotintartalmú pára fogyasztását teszi lehetővé, vagy annak bármely alkatrésze, beleértve a patronokat, a tartályokat és a patron vagy tartály nélküli készüléket is;

– dohányzást imitáló elektronikus eszköz: olyan elektronikus termék, amely szopókán keresztül nikotinmentes pára fogyasztását teszi lehetővé;

PMJV Egyesített Egészségügyi Intézmények